ד”ר יונית שולמן

במבוא לספרן (1999) Autism and and Personality מציעות אלוורז ורייד כי בהיעדר משחק, משאביו של המטפל עצמו הנם תכופות האמצעי היחיד המאפשר היווצרות של חיוניות, יצירתיות ומשחקיות בעולמו הפנימי של הילד. רייד מוסיפה כי “למטפל נחוצים: “מיינד” בשביל שניים, אנרגיה בשביל שניים, תקווה בשביל שניים ודמיון בשביל שניים”.
פסיכותרפיה בילדים עם קשיים התפתחותיים עמוקים מציבה בפני המטפל אתגרים מורכבים וסוגיות ייחודיות. כיצד עובדים עם ילד שאינו משחק? איך ניתן להבין את עולמו של ילד שהתקשורת עמו חלקית וחסרה? ובמה פסיכותרפיה יכולה לסייע לילד שמבנהו הבסיסי שונה ואחר?
במפגשים הבאים נעמיק בשאלות אלו תוך התייחסות להיבטים התפתחותיים, למחקר עדכני ולהמשגה תיאורטית, כל זאת תוך חיבור לחומר הקליני ומתוכו. נפתח תמיד בתצפית – בכאן ועכשיו של חדר הטיפול ומרחב החיים של הילד, תוך התבוננות סקרנית, מכבדת וקשובה בילד, בסובבים אותו ובנו עצמנו, מתוך observational state of mind
(Reid 1999).
משם נצא אל ההמשגה ואל המעשה הטיפולי. נעלה את הטענה כי עבור כל ילד ואדם באשר הוא פתוחה האפשרות לבנייה של עצמו ושל כוחותיו- “לאהוב ולעבוד”, במונחיו של פרויד (1937), לבנות חיים שיש בהם משמעות, יצירה ואהבה, וכי מרחב טיפולי החושב את הילד וקשוב לחוויתו עשוי להיות גורם מסייע ומשמעותי בדרך זו.

יונית שולמן היא פסיכולוגית קלינית מדריכה, מנהלת סקטור פסיכולוגיה במרכז לטיפול וחקר באוטיזם עמותה לילדים בסיכון. מנהלת תכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית ילד ונוער בלימודי המשך, בית ספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת תל אביב. לשעבר יו”ר חטיבת הילדים והנוער של האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית. קליניקה פרטית