התאוריה ההתייחסותית מציבה את הפסיכולוגיה של שניים כאבן היסוד של החשיבה ההתייחסותית. יש כאן רעיון רדיקלי שמניח שהאדם אינו יחידה נפרדת ושהנפש במהותה ומראשיתה, היא חלק ממארג חברתי והיא שוכנת לא רק בתוכנו אלא מתהווה במפגש. כפועל יוצא מכך אין דבר כזה מטפל ללא מטופל ואין דבר כזה סובייקט ללא היחס היוצר-הדדית שהוא מקיים כל הזמן עם זולתו. נתחיל את המפגשים שלנו בהתחקות אחר הזרמים השונים שהובילו לרעיון השדה האינטרסוביקטיבי החל מהתאוריה הבינאישית דרך תאוריית יחסי אוביקט ועד מחקר תינוקות, ונראה כיצד ‘פסיכולוגיה של שניים’ וההמשגה החדשה של ‘התינוק ההתיחסותי’ הובילה למספר שינויים בטכניקה הטיפולית ובאופן השימוש בסוביקטיביות של המטפל בטיפול. נראה לדוגמא כי קבלת הרעיון של השדה האינטרסוביקטיבי תוביל לעבוד תמיד עם שתי נקודות מבט לפחות, זאת של המטפל וזאת של המטופל, מבלי שננסה להכריע מתוך עמדת הסמכות שלנו כמטפלים אלא דרך ניהול משא ומתן על האמת הנפשית. נקודה נוספת שנגע בה היא ההבנה שכמטפלים היכולת שלנו לראות את עצמנו תהיה תמיד חלקית ולכן המטופל מוזמן בכנות להביא את התובנות שלו והפרשנויות שלו לגבינו ולחקור אותן ביחד איתנו במסגרת הטיפול. מתוך הבנת שדה אינטרסובייקטיבי זה, נעסוק בשאלה כיצד אפשר לתת ביטוי לעולם הפנימי של המטפל תוך יכולת לשמור על המתח הדיאלקטי בין ספונטניות לטקסיות בטיפול בהתייחס לתרומות של בולאס, אוגדן, מיטשל והופמן. לבסוף, נגע במרחב שהפסיכואנליזה ההתייחסותית מעניקה למטפל להשתמש בסובייקטיביות, באותנטיות וביצירתיות שלו ככלים להבנה ולניסוח פרשנות, אשר יכולים לחלץ הן את המטפל והן את המטופל ממבוי סתום והעדר מגע עם חלקים דיסוציאטיבים שחיבורם חיוני לתנועה הנפשית הבריאה.
ד”ר רוני באט הוא פסיכולוג קליני, ממקימי המסלול ההתייחסותי וכיום ראש המסלול ההתייחסותי בתוכנית לפסיכותרפיה בביה”ס לרפואה, אוניברסיטת ת”א. מורה ומדריך בתוכנית לפסיכותרפיה. העורך המדעי של הספר “פסיכואנליזה התייחסותית: צמיחתה של מסורת” ומתמחה בחברה הפסיכואנליטית הישראלית. בעבר היועץ המקצועי של הסדרה “בטיפול”
‘לימוד פסיכותרפיה קרוב’ היא תכנית שנתית אונליין מבית ‘לימוד קרוב’.
התכנית מנגישה למטפלים את המרצים הטובים ביותר לפסיכותרפיה ולפסיכואנליזה מהארץ ומהעולם ללא מגבלת זמן ומקום, בעלות נוחה ועם גמישות מקסימלית.